
قصه باف: به گفته این متخصصان، والدین میتوانند با تصویر سازی فضای مدرسه و آگاه سازی آنها نسبت به مدرسه، اضطراب جدایی از خانه را کاهش میدهند.
فاطمه قاسمزاده روانشناس کودک در این زمینه میگوید: روز اول مدرسه از روزهای به یادماندنی برای نوآموزان اول ابتدایی است که برخی از کودکان به دلیل وابستگی زیاد به والدین خود، نمیتوانند به راحتی از آنها جدا شوند و وارد فضای جدید مدرسه شوند. از این رو وظیفه والدین برای آگاهسازی کودک نسبت به فضای مدرسه بسیار اهمیت دارد تا کودک دچار رنج روانی نشود.
وی با بیان اینکه استرس و اضطراب در روز اول مدرسه برای کودکان کلاس اولی طبیعی است، میگوید: علت این اضطراب عواملی چون جدایی از والدین، دور شدن از خانه، ترس از مدرسه، کمتر شدن زمان بازی کودکان و اضطراب ناشی از تنهایی است که در این میان رفتار آگاهانه والدین میتواند استرس و اضطراب کودک را کاهش دهد.
توصیه این روانشناس کودک به والدینی که کودک کلاس اولی دارند، این است؛ اگر کودک شما اضطراب دارد و با حضور شما آرامش میگیرد، بهتر است روز اول مدرسه او را تنها نگذارید به این دلیل که گاهی مدرسههراسی کودکان میتواند به علت اضطراب جدایی باشد و در این مواقع مادر باید به صورت تدریجی از کودک جدا شود تا کودک بتواند با نبود والدینش کنار بیاید و با همسالان خود باشد.
البته در شرایط فعلی که اکثر والدین شاغل هستند اغلب کودکان تجربه رفتن به مهد کودک دارند و تا حد زیادی با قوانین مدرسه آشنا هستند. بنابر این لازم است والدین قبل از شروع سال تحصیلی کودک خود را با قوانین و محیط مدرسه آشنا کنند، این آگاهسازی میتواند از اضطراب کودک کم کند.
فاطمه قاسم زاده تنظیم خواب کودکان را یکی از وظایف مهم خانوادهها دانسته و میگوید: خواب کافی موجب تثبیت حافظه و درک بهتر مطالب درسی خواهد شد.
اظطراب و دردهای جسمانی
امین ماهورام فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان در این باره میگوید: هراس از مدرسه، ترس بیش از حدی است که در مورد برخی کودکان در خصوص رفتن و ماندن در مدرسه وجود دارد. این کودکان ممکن است در مکانهای دیگر بتوانند دوری از مادر را تحمل کنند.
ترس از مدرسه میتواند از بخش خاصی از مدرسه، عملکرد تحصیلی، محیط مدرسه یا در اثر تجربه اتفاقهای ناخوشایند، مانند آزار دیدن از دوستان در مدرسه یا مشکلاتی در مسیر خانه تا مدرسه باشد، در این موارد پی بردن به علت هراس، برای مداخلات درمانی ضرورت دارد.
وی با تاکید بر اینکه اضطراب جدایی میتواند به صورتهای گوناگون، حتی شکایات جسمی مانند دردهای شکمی، حالت تهوع، بی اشتهایی، مشکلات خواب، سردرد و کابوسهای شبانه خود را نشان دهد، میگوید: در صورت بروز علائم اضطراب جدایی در نوجوانان، باید بررسی و درمان جدیتر باشد، زیرا در برخی موارد علائم اولیه افسردگی نوجوانان همین اضطراب جدایی است.
فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان به والدین توصیه کرد: کودک به جزئیات همه قوانین و مقررات مدرسه واقف نیست و تهدید و ترساندن آنها میتواند مشکلآفرین باشد، بنابراین هرگز او را از معلم نترسانید، مثلاً به او نگویید اگر غذا نخوری به معلمتان خواهم گفت.
ماهورام میگوید: تعداد زیادی از والدین عادت دارند که تا لحظه آخر در کنار فرزند خود بمانند و خیال کودک خود را راحت کنند، در حالی که این کار باعث میشود جدایی کودک از والدین سختتر شود. بهتر است والدین بصورت تدریجی از کودک دور شوند تا هم برای کودک قابل تحمل باشد و هم بتوان پس از مدتی ترس از جدایی را از بین برد.
اگر کودک شما دچار مشکلات جدی و یا اختلالات مشخصی نباشد، میتواند یاد بگیرد که خودش را با شرایط جدید و رفتن به مدرسه تطابق دهد. علاوه بر آنکه مهم است به ترسها و نگرانیهای فرزند خود توجه کنید و آنها را نادیده نگیرید، به فرزند خود بگویید در کنار او هستید و میتوانید با کمک یکدیگر آمادگی لازم را برای این مرحله تازه از زندگی او ایجاد کنید.
مریم –
مگر الان بچه ایی هست که از چیزی بترسه؟